%0 Journal Article %T ارزیابی شاخص های انرژی و زیست محیطی در تولید شکر از چغندرقند %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A غلامرضایی, حسن %A خیرعلی پور, کامران %A رفیعی, شاهین %D 2021 %\ 06/22/2021 %V 6 %N 2 %P 3540-3548 %! ارزیابی شاخص های انرژی و زیست محیطی در تولید شکر از چغندرقند %K شکر %K انرژی %K ارزیابی چرخه حیات %K اثرات زیست محیطی %R %X بررسی شاخص های انرژی و زیست محیطی در هر فعالیتی به منظور کاهش اثرات سوء بر محیط زیست ضروری می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی شاخص های انرژی و زیست محیطی در تولید شکر از چغندر قند (Beta vulgaris) صورت گرفت. از داده های کارخانه قند فریمان، فریمان، خراسان رضوی، استفاده شد. از روش ارزیابی چرخه حیات و نرم افزار سیماپرو به منظور تعیین بارهای محیطی تولید محصول بهره گرفته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میزان کل انرژی نهاده در تولید یکصد تن شکر MJ12/4788690 است. مؤثرترین نهاده‌ی انرژی ‌بر در تولید شکر، گاز طبیعی با سهم 43 درصدی می‌باشد. شاخص‌های نسبت انرژی، بهره‌وری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی نیز به ترتیب 56/0، Kg/MJ02/0، MJ/kg9/47 و MJ/100ton-1 7/2075499- محاسبه شد. سهم مصرف انرژی تجدیدناپذیر 35/97 درصد بود. بیش‌ترین بارهای زیست محیطی به ترتیب از جانب چغندر قند، تجهیزات و ماشین‏ها، نایلون و سنگ آهک می‌باشد. نرمال‌سازی شاخص‌های زیست‌ محیطی در تولید شکر نشان داد که گروه‌های اثر سمیت آب‌های آزاد، تقلیل منابع غیرآلی (سوخت‌های فسیلی)، گرمایش جهانی، سمیت آب‌های سطحی و پتانسیل اسیدی شدن نسبت به سایر گروه‌های اثر دارای مقادیر بیشتری می‌باشند. %U https://www.jess.ir/article_129151_04b9961bc15443640f0a2995e654dff2.pdf