%0 Journal Article %T عوامل مؤثر در کشت گونه های بومی مقاوم به تغییرات اقلیمی بر پایه دانش بومی زنان روستایی در آذربایجان شرقی %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A حاجیلو, فتانه %D 2021 %\ 06/22/2021 %V 6 %N 2 %P 3686-3695 %! عوامل مؤثر در کشت گونه های بومی مقاوم به تغییرات اقلیمی بر پایه دانش بومی زنان روستایی در آذربایجان شرقی %K "تغییرات اقلیمی" %K "امنیت غذایی" %K "دانش بومی" %K " زنان روستایی" %R %X افزایش دسترسی به غذای سالم و مغذی و مقابله با تغییرات اقلیمی که تولید غذا در جهان معاصر را با خطرروبرو کرده، از طریق کشت ارقام بومی سازگار و مقاوم به تنش های محیطی، آفات و بیماری های گیاهی و نیاز کمتر به کود و سم بسیار مهم است. در این راستا دانش زیستی افرادی که به طور سنتی به کشاورزی اشتغال دارند اهمیت دارد زیرا محققان را برای اتخاذ تصمیمات و اقدامات مناسب در برابر تغییر آب و هوا راهنمایی می کند. مقاله حاضر مستخرج از یافته های پژوهش برای کشف دانش بومی کشت ارقام محلی محصولات کشاورزی در بین زنان روستایی آذربایجان شرقی است. روش تحقیق کیفی است و جمع آوری اطلاعات میدانی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با زنان کشاورز انجام شده است. تحلیل یافته ها به شیوه تحلیل مضمون نشان می ‌دهد بخش مهمی از عوامل تاثیر گذار بر کشت ارقام بومی در قالب ساختارهای اجتماعی و اقتصادی جای می گیرد. نتایج حاکی از آن است که تلفیق سه موضوع جنسیت، تغییرات اقلیمی و تولید محصولات کشاورزی می‌تواند سیاست‌های بخش کشاورزی در جهت ترغیب کشاورزان به کشت ارقام و حفظ بذرهای بومی را به موفقیت بیشتر رهنمون شود. %U https://www.jess.ir/article_129530_759f37f427fbc7c705e0a870faf933de.pdf