%0 Journal Article %T Evaluation of antioxidant properties of phenol, flavonoid and allopathy of Achillea wilhelmsii and Salvia officinalis L. extracts %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A امانی, مینا %A یونسی حمزه خانلو, مهدی %A شیدای کرکج, اسماعیل %A سبزی نوجه ده, محسن %D 2021 %\ 06/22/2021 %V 6 %N 2 %P 3793-3802 %! Evaluation of antioxidant properties of phenol, flavonoid and allopathy of Achillea wilhelmsii and Salvia officinalis L. extracts %K بومادران %K آللوپاتی %K خواص آنتی اکسیدانی %K جوانه‌زنی %R %X آللوپاتی از جمله روش‌های ارتباطات بین گونه‌ای در جوامع گیاهی است که مطالعه درخصوص آن می‌تواند به شناخت اثرات متقابل گیاهان کمک ‏کند. براین‌ اساس، این پژوهش به منظور بررسی اثر آللوپاتی، خواص آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی غلظت‌های مختلف عصاره مریم‌گلی و ‏بومادران بر خصوصیات جوانه‌زنی دو گونه اسپرس و یونجه در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 5 تکرار در سال 1397 اجرا گردید. پارامترهای اندازه-‏گیری‌شده شامل درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه، میانگین زمان جوانه‌زنی، ضریب آلومتری، شاخص بنیه‌بذر و وزن تر و ‏خشک گیاهچه بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس یک طرفه نشان داد که غلظت‌های مختلف عصاره‌های ذکر شده، اثر بازدارندگی معنی‌داری روی ‏پارامترهای جوانه‌زنی اسپرس و یونجه دارند. همچنین نتایج شاخص مقایسه میانگین نشان داد که افزایش غلظت عصاره‌ها موجب کاهش معنی‌داری ‏پارامترهای موردمطالعه گردید، به طوری که بیشترین درصد کاهش، در بالاترین غلظت عصاره آبی مشاهده شد که‎ ‎این‎ ‎امر می‌تواند‎ ‎به‎ ‎علت‎ ‎افزایش مواد‎ ‎آللوپاتی‎ ‎و‎ ‎به‎ ‎تبع‎ ‎آن افزایش‎ ‎سمیت‎ ‎روی‎ ‎صفات‎ ‎باشد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که بومادران دارای خواص آنتی‌‌اکسیدانی بالاتری نسبت به مریم‌گلی ‏می‌باشد. همچنین فنول و فلاونوئید بومادران کمتر از مریم‌گلی می‌باشد.‏ %U https://www.jess.ir/article_130225_503621f676cc8485f903b3aa38723e69.pdf