TY - JOUR ID - 144412 TI - عملکرد گونه های مرتعی Agropyron elongatum و Festuca arundinacea تحت شرایط مزرعه در سطوح مختلف شوری آب دریای خزر JO - مطالعات علوم محیط زیست JA - JESS LA - fa SN - 2588-6851 AU - کاکولاریمی, آرش AU - تمرتاش, رضا AU - طاطیان, محمدرضا AD - دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی AD - گروه مرتعداری. دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 1 SP - 4651 EP - 4665 KW - جوانه زنی KW - عملکرد شوری KW - آب دریا KW - کشت در مزرعه DO - 10.22034/jess.2022.144412 N2 - محدودیت منابع آب شیرین، ضرورت استفاده کامل یا تلفیقی از آب های نامتعارف را ایجاب می نماید. یکی از این منابع، آب‌های شور در دسترس می‌باشد. هدف این تحقیق، بررسی روش تلفیق آب دریای خزر با آب شیرین بر عملکرد گونه‌های، Agropyron elongatum و Festuca arundinacea می‌باشد. برای این منظور آزمایشی در قالب طرح اسپیلیت پلات و بلوک های تصادفی با سه تکرار و پنج سطح شوری (آب شیرین (شاهد) و نسبت های 10، 20، 30 و 50 درصد آب دریای خزر) بر پایه کشت در مزرعه انجام شد. در این بررسی پارامتر‌های درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، شاخص جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، وزن تر و خشک اندام های هوایی و ریشه، تولید، درصد رطوبت نسبی، درصد عناصر سدیم، پتاسیم، نیتروژن و پروتئین دو گونه مرتعی مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های حاصل با استفاده از تجزیه واریانس و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و مقایسه میانگین حاصل از داده‌های آماری با استفاده از آزمون LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد گونه‌های آگروپایرون و فستوکا تا سطح شوری 50 درصد جوانه‌ زدند. مقدار تولید در واحد سطح در گونه آگروپایرون در تیمار 20 درصد و در گونه فستوکا در تیمار 10 درصد افزایش یافت و پس از آن روند کاهشی را نشان داده است. میزان درصد رطوبت نسبی، پتاسیم، نیتروژن و پروتئین در هر دو گونه با افزایش سطح شوری کاهش و درصد سدیم افزایش یافت. در مجموع گونه آگروپایرون در همه مراحل جوانه زنی و رشد، عملکرد مناسبتری از لحاظ تولید در واحد سطح و مقاومت به شوری نسبت به گونه فستوکا داشته و توانایی خوبی برای رشد در شرایط تنش شوری دارد و به عنوان یک گونه پایدار و مقاوم به شوری برای کشت توصیه می شود. UR - https://www.jess.ir/article_144412.html L1 - https://www.jess.ir/article_144412_37dbcb6a54e0b77fbbbe414ff481d168.pdf ER -