%0 Journal Article %T بررسی میزان ید در نمک های یددارتوزیع شده در شهرستان گرگان در سال 1395 %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A دادبان شهامت, یوسف %A موجرلو, سمیرا %A دهقان, سمانه %A نیک سیر, پانیذ %A قهرچی, مینا %A مقیسه, زهره %D 2021 %\ 03/21/2021 %V 6 %N 1 %P 3407-3411 %! بررسی میزان ید در نمک های یددارتوزیع شده در شهرستان گرگان در سال 1395 %K " ید " %K "نمک ید دار" %K " استانداردها" %K "گرگان " %K "نظارت" %R %X ید یکی از مهمترین ریز مغذی های ضروری در سرتاسر حیات می باشد. نمک مهمترین و ارزانترین ماده غذایی دارای ید در ایران است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان ید در نمکهای توزیع شده ید دار در شهرستان گرگان و مقایسه آن با استانداردها بود. در این مطالعه توصیفی – تحلیلی، نمونه برداری از 11مارک نمک یددار موجود در فروشگاه های شهرستان گرگان انجام شد. میزان ید این نمونه ها با سه بار تکرار با روش تیتراسیون اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت. کمترین میانگین غلظت ید در مارک K(µg/g 05/15) مشاهده شد و با استانداردهای قدیم ( µg/g20-50) و جدید (µg/g 60-30)وزارت بهداشت مطابقت نداشت و با حداقل محدوده استاندارد جهانی WHO, UNICEF, ICCDD (µg/g 55-15)مطابقت داشت. همچنین، میانگین غلظت ید در مارکهای E(g/g62µ/23)، F(g/gµ 62/24)، I(µg/g 23/28) و J(g/gµ 68/21) با استاندارد جدید وزارت بهداشت همخوانی نداشت. مقدار ید در نمک می تواند به دلیل کیفیت در مرحله تولید مانند درصد خلوص و فاصله زمانی آن از تولید تا مصرف دارد. بنابراین، پایش و نظارت مداوم بر زنجیره تولید تا توزیع به موقع دارای اهمیت زیادی است. %U https://www.jess.ir/article_125157_f1ea2695e4eaaa1d4b3a24607bb7993a.pdf