%0 Journal Article %T ترکیبات بیوشیمیایی و نقش بازدارندگی اسانس گیاه درمنه A. fragrans Willd بر سویه‌های آسپرژیلوس فلاووس به عنوان بیماری غذازاد در شرایط برون تنی %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A یونسی حمزه خانلو, مهدی %A فرمانی, بیوک آقا %A اسماعیلپور, محمد %A سلیمانپور دیزج, سحر %A خلیلی, مریم %D 2021 %\ 10/23/2021 %V 6 %N 3 %P 3854-3860 %! ترکیبات بیوشیمیایی و نقش بازدارندگی اسانس گیاه درمنه A. fragrans Willd بر سویه‌های آسپرژیلوس فلاووس به عنوان بیماری غذازاد در شرایط برون تنی %K اسانس درمنه %K آسپرژیلوس فلاووس %K نقش ضدکپکی %K قطر هاله %R %X کپک آسپرژیلوس فلاووس با تولید سموم آفلاتوکسین، آلودگی‌های زیادی در انواع مواد غذایی باعث می‌شود. امروزه تحقیقات زیادی برای جلوگیری از تولید سموم قارچی با استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهی به ویژه اسانس‌ها برای مهار فعالیت قارچ‌ها انجام می‌شود. در این مطالعه، تاثیر اسانس درمنه بر سویه‌های (R5 و P7 ) آسپرژیلوس فلاووس بررسی شد. در آزمایشات 13 غلظت‌ مختلف (5/4، 9، 5/13، 18، 36، 72، 86، 100، 114، 128، 142، 166 و µL/L 180) اسانس درمنه به محیط کشت PDA اضافه شد و سپس با کشت سویه‌های آسپرژیلوس فلاووس به طور جداگانه، نرخ مهار اسانس درمنه در رشد سویه‌ها بررسی شد. در بررسی اندازه قطر هاله‌های رشد یافته در مقایسه با شاهد، مشاهده شد که با افزایش غلظت اسانس، قطر هاله‌ها کاهش یافته بود. به طوری که در سویه‌های R5 (قطر هاله mm 97/18) و P7 (قطر هاله mm 39/18) با غلظت اسانس L/Lµ 166، بیشترین اثر مهارکنندگی در مقایسه با نمونه شاهد (قطر هاله mm 4/67) داشتند. %U https://www.jess.ir/article_133781_2f65fbaf320870d7ace7a42664234378.pdf