%0 Journal Article %T کاربرد بینی الکترونیک در طبقه بندی فلفل خوراکی %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A راسخ, منصور %A کرمی, حامد %A عباسپور گیلانده, یوسف %A احمدی پیرلو, منصور %D 2022 %\ 09/23/2022 %V 7 %N 3 %P 5139-5148 %! کاربرد بینی الکترونیک در طبقه بندی فلفل خوراکی %K فلفل شیرین و تند %K سورتینگ %K بینی الکترونیک %K طبقه بندی %R 10.22034/jess.2022.333771.1745 %X در بازارهای میوه و تره بار جوامع مدرن، به طور تقریبی تمامی میوه ها و سبزی ها به صورت سورت و لیبل گذاری شده عرضه می شوند و این امر سبب تشخیص آسان تر کیفیت محصول توسط مشتری شده و توزیع و عرضه منظم تری را به دنبال خواهد داشت، که این امر سبب تسهیل بسته بندی اولیه و حمل و نقل محصول نیز شده و ارزش افزوده بیشتری نصیب کشاورزان خواهد کرد. بنابراین، توسعه ماشین های سورتینگ متناسب با سطح تکنولوژی موجود که از نظر قیمت نهایی ماشین مقرون به صرفه بوده و کاربرد آن آسان باشد، الزامی و ضروری است. با توجه به نوظهور بودن فن آوری بینی الکترونیک می توان از آن در سیستم های کنترل کیفی مواد غذایی استفاده نمود. در این پژوهش فلفل پادرون(Padrón) با نام علمی Capsicum annuum L. تهیه شده و مورد ارزیابی قرار میگیرد. در میان هر 20 میوه یکی از آن ها تند است و بقیه طعم ملایمی دارند. در این پژوهش برای طبقه بندی فلفل های شیرین و تند از روشهای PCA، QDA و MDA استفاده شد. روش PCA بر حسب دو مولفه اول 96 درصد واریانس داده ها را تشخیص داد. در روش های QDA و MDA دقت طبقه بندی برابر 100 درصد به دست آمد. این روش به عنوان یک راه کاری مطمئن برای تفکیک فلفل های شیرین از تند به کمک پارامتر بو میتواند مورد توجه و بررسی قرار گیرد و برای اولین بار بر حسب ویژگی بو ماشین های سورتینگ توسعه داده شوند %U https://www.jess.ir/article_152016_84fca9013c5e07846d12c1c80cd5395e.pdf