%0 Journal Article %T بررسی تنوع فنوتیپی میوه گیاه زالزالک ( Crataegus spp. ) در منطقه حفاظت شده سهند با بهره گیری از فناوری رنگ سنجی دیجیتالی %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A دادپور, محمدرضا %A خواجه الدینی, سیدمحمدعلی %A عبادی, علی %A قنبری, مرضیه %A گوهری, غلامرضا %D 2022 %\ 12/22/2022 %V 7 %N 4 %P 5731-5745 %! بررسی تنوع فنوتیپی میوه گیاه زالزالک ( Crataegus spp. ) در منطقه حفاظت شده سهند با بهره گیری از فناوری رنگ سنجی دیجیتالی %K "منطقه حفاظت شده سهند" %K "میوه زالزالک" %K "رنگ سنجی دیجیتالی" %R 10.22034/jess.2022.351060.1821 %X زالزالک از گیاهان وحشی کوهستانی با ارزش دارویی و غذایی بالا از تیره گلسرخیان می باشد از جنس زالزالک بیش از هزار گونه در دنیا و بیست و دو گونه در ایران و نه گونه در آذربایجان شرقی شناسائی شده است که به عنوان پایه برای درختان سیب و گلابی نیز استفاده می شود. در ارزیابی ناهمسانی فنوتیپی گیاه زالزالک با بررسی رنگ میوه در هفت ارتفاع با شصت جمعیت مجزا در منطقه حفاظت شده سهند به وسعت شصت هزار هکتار از دو روش ارزیابی ظاهری با تصویربرداری از نهصد میوه و ارزیابی با بکاربری فناوری رنگ سنجی دیجیتالی با تصویربرداری از سیصد میوه استفاده گردید. در ارزیابی ظاهری مشخص شد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا رنگ میوه ها تدریجا از زرد به نارنجی و سپس با افزایش مجدد ارتفاع رنگ میو ها از نارنجی به قرمز تغییر رنگ داده اند در روش دوم با بکاربری فناوری رنگ سنجی دیجیتالی RGB و با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری و تحلیل فرمولهای استخراجی با روش تحلیل آماری تجزیه واریانس یک طرفه میانگین داده ها نتایج حاصله از روش ارزیابی ظاهری مورد تایید مجدد قرار گرفت. با افزایش میزان اشعه ماورا بنفش و کاهش دما در زمان رنگ گیری میوه به ازاء افزایش ارتفاع از سطح دریا در هفت تیمار مذکور میوه درخت زالزالک اقدام به افزایش تولید آنتوسیانین نموده و پررنگ تر میگردد بنابراین رنگ میوه زالزالک منطقه حفاظت شده سهند به وسعت شصت هزار هکتار می تواند به عنوان یکی از مراکز مهم تنوع و ذخیرگاه ژنتیکی و اشتقاق در گونه های زالزالک در ایران تلقی شود. %U https://www.jess.ir/article_156278_a063b2b88c8170d04baafbc0a24730aa.pdf