%0 Journal Article %T تشخیص و شناسایی ارقام سیب زمینی با ماشین بویایی بوسیله روش‌های شبکه عصبی مصنوعی و LDA %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A خرمی فر, علی %A کیسالائی, اسما %A رسولی شربیانی, ولی %D 2023 %\ 10/23/2023 %V 8 %N 3 %P 6922-6927 %! تشخیص و شناسایی ارقام سیب زمینی با ماشین بویایی بوسیله روش‌های شبکه عصبی مصنوعی و LDA %K "سیب زمینی" %K "LDA" %K "شبکه عصبی مصنوعی" %K "ماشین بویایی" %R 10.22034/jess.2022.331482.1734 %X در پاسخگویی به یکی از بزرگ ترین چالش های قرن حاضر یعنی برآورد نیاز غذایی جمعیت در حال رشد، تکنولوژی های پیشرفته‌ای در کشاورزی کاربرد پیدا کرده است. سیب زمینی، یکی از مواد غذایی اصلی در رژیم غذایی مردم جهان بوده و گیاهی است مهم که در سراسر جهان رشد می کند و به عنوان یک محصول مهم در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته برای رژیم غذایی انسان به عنوان یک منبع کربوهیدرات، پروتئین، و ویتامینها به حساب می آید. به دلیل تعدد زیاد واریته های این محصول و برخی مواقع عدم آشنایی واحدهای فرآوری با ارقام آن و نیز وقت گیر بودن و عدم دقت زیاد در شناسایی ارقام مختلف سیب زمینی توسط کارشناسان و زارعین، و اهمیت شناسایی ارقام سیب زمینی و نیز سایر محصولات کشاورزی در هر مرحله از پروسه‌ی صنایع غذایی، نیاز به روش هایی برای انجام این کار با دقت و سرعت کافی، ضروری می باشد. این مطالعه با هدف استفاده از ماشین بویایی همراه با روش های LDA و شبکه عصبی مصنوعی به عنوان روش سریع و ارزان برای تشخیص ارقام مختلف سیب زمینی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده برای تشخیص رقم با روش های مذکور دقت روشهای LDA و ANN 100 % به دست آمد. %U https://www.jess.ir/article_169623_bec0a17470bffdc4a806f1e9d5b6ed45.pdf