%0 Journal Article %T ارزیابی توانایی بینی الکترونیکی در تشخیص زمان رسیدگی گردو %J مطالعات علوم محیط زیست %I مرکز فناوری های پایش آلودگی هوا و آب و سامانه های انرژی %Z 2588-6851 %A افکاری سیاح, امیرحسین %A کرمی, حامد %A خرمی فر, علی %D 2023 %\ 10/23/2023 %V 8 %N 3 %P 7004-7010 %! ارزیابی توانایی بینی الکترونیکی در تشخیص زمان رسیدگی گردو %K "بینی الکترونیک" %K "گردو" %K "کمومتریکس" %K "رسیدگی" %R 10.22034/jess.2022.356524.1848 %X گردو به عنوان یک محصول مهم هم از نظر اقتصادی و هم از نظر تجاری در سراسر جهان شناخته می‌شود. بو می‌تواند یکی از عوامل کلیدی در تشخیص زمان رسیدگی میوه باشد و این به محتوای ترکیبات شیمیایی میوه و همچنین پوست آن بستگی دارد. تردی و پوست‌کنی آسان از ویژگی های اصلی است که بر میزان رضایت مصرف کننده گردو تأثیر می گذارد. از طرفی پیچیدگی بوی مواد غذایی تحلیل آن‌ها را با تکنیک‌های تجزیه و تحلیل معمولی دشوار می‌سازد.. یک ماشین بویایی می‌تواند ترکیب بودار را با تخمینی از غلظت آن و یا تعیین برخی خواص ذاتی آن، کاری که بینی انسان به سختی قادر به انجام آن است، تشخیص دهد. این پژوهش با هدف به کارگیری بینی الکترونیکی با روش PCA و ANN برای تشخیص زمان رسیدگی گردو انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیلPCA وANN این روش قادر به تشخیص زمان رسیدگی گردو با دقت 99 درصد بود. %U https://www.jess.ir/article_170583_ab5c6c9a34c0060551f25ebb8d10589d.pdf