TY - JOUR ID - 144657 TI - تاثیر نانوذرات کربنی بر ویژگیهای فیزیولوژیکی سیب گوشت قرمز و مالینگ مرتون JO - مطالعات علوم محیط زیست JA - JESS LA - fa SN - 2588-6851 AU - عبدالعلی پور, مریم AU - دادپور, محمدرضا AU - افتخاری سیس, باقر AU - مطلبی آذر, علیرضا AD - باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز AD - University of Tabriz, 29 Bahman St., Tabriz AD - گروه شیمی .دانشکده علوم پایه .دانشگاه مراغه .مراغه .ایران AD - گروه علوم باغبانی. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تبریز. تبریز. ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 1 SP - 4688 EP - 4696 KW - "سیب گوشت قرمز" KW - "گرافن اکسید" KW - "نانوتیوب کربن" KW - "مالینگ مرتون" DO - 10.22034/jess.2022.144657 N2 - ریز‌ازدیادی نقش مهمی در تولید گیاهان سالم با ویژگی‌های مطلوب در گیاه سیب دارد. استفاده از نانوذرات کربنی تأثیر چشمگیری بر افزایش رشد و جوانه‌زنی گونه‌های مختلف گیاهی در شرایط درون شیشه‌ای داشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تیمار نانوذرات مختلف بر پرآوری ریزنمونه‌های دو ژنوتیپ سیب گوشت قرمز و مالینگ مرتون 106 انجام گردید. نانو ذرات مورد استفاده شامل نانو تیوب کربنی چند دیواره و گرافن اکسید در 3 غلظت 0، 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر بود. جهت بررسی نحوه ورود و محل تجمع نانو ذرات در گیاه، از میکروسکوب فلورسنس استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل نانوتیوب کربن و گرافن اکسید اثر مثبتی بر پرآوری در هر دو نوع سیب داشته است و با افزایش تعداد برگ و طول میانگره موجب بهبود پرآوری ریزنمونه‌های تیمار شده نسبت به شاهد گردیدند. تیمار نانوذرات با کاهش پلاستوکرون، سرعت رشد و تولید برگ را افزایش دادند. در این بررسی نفوذ هر دو ترکیب نانوذرات در بافت‌های گیاهان مورد مطالعه مشاهده گردید. مقایسه اثرات تیمارهای نانو ذرات، بیانگر این است که اثر مثبت گرافن اکسید بر پرآوری ریزنمونه‌های هر دو ژنوتیپ سیب بیشتر از نانوتیوب کربن بود. UR - https://www.jess.ir/article_144657.html L1 - https://www.jess.ir/article_144657_65bfdfdee1650530002896566c6aa340.pdf ER -