1
دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2
دانشکده شیلات و محیط زیست ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
خدمات فرهنگی اکوسیستم معمولا به عنوان منافع غیرمادی تعریف میشوند که مردم از طریق برقراری ارتباط مستقیم با طبیعت به واسطه اغنای معنوی، رشد شناختی، تفکر، فعالیتهای تفرجی و تجربیات زیباییشناختی بدست میآورند. سیاستگذاری و تصمیمگیری برای مدیریت محیطزیستی، آمایش سرزمین و توسعه می تواند از طریق کمیسازی خدمات بومسازگان در مقیاسهای مختلف ارتقا یابد. اما سنجشناپذیری خدمات فرهنگی با روشهای ارزشگذاری موجب شده است تا پژوهشگران از فنون غیراقتصادی برای ارزیابی آنها استفاده نمایند. در این پژوهش نیز برای ارزیابی این خدمات از روش چندمعیاره استفاده شد. برای این منظور، در گام نخست 7 معیار شامل آموزشی، الهامبخشی، تفرج، حس مکان، زیباییشناسی، معنوی و مذهبی و میراث بر اساس روش دلفی شناسایی و اولویتبندی شد. سپس لایههای مکانی برای هر یک از معیارها تهیه گردید. این لایهها پس از استاندارسازی از طریق روش تحلیل سلسه مراتبی وزندهی شدند و با استفاده از روش ترکیب خطی وزندار با یکدیگر ادغام گردیدند. در نهایت منطقه مورد مطالعه بر اساس خدمات فرهنگی اکوسیستم به پهنههایی تقسیم شد. پهنهبندی منطقه مورد مطالعه به روش شایستگی ناحیه ای سرزمین نشان داد که مقدار قابل توجهی خدمات فرهنگی استان در پارک ملی گلستان و جنگل تحقیقاتی دکتر بهرامنیا قرار گرفتهاند.
کبیری هندی, مریم, میرکریمی, سید حامد, سلمان ماهینی, عبدالرسول. (1399). ارزیابی خدمات فرهنگی اکوسیستم در استان گلستان. مطالعات علوم محیط زیست, 5(2), 2560-2568.
MLA
مریم کبیری هندی; سید حامد میرکریمی; عبدالرسول سلمان ماهینی. "ارزیابی خدمات فرهنگی اکوسیستم در استان گلستان". مطالعات علوم محیط زیست, 5, 2, 1399, 2560-2568.
HARVARD
کبیری هندی, مریم, میرکریمی, سید حامد, سلمان ماهینی, عبدالرسول. (1399). 'ارزیابی خدمات فرهنگی اکوسیستم در استان گلستان', مطالعات علوم محیط زیست, 5(2), pp. 2560-2568.
VANCOUVER
کبیری هندی, مریم, میرکریمی, سید حامد, سلمان ماهینی, عبدالرسول. ارزیابی خدمات فرهنگی اکوسیستم در استان گلستان. مطالعات علوم محیط زیست, 1399; 5(2): 2560-2568.