Evaluation of antioxidant properties of phenol, flavonoid and allopathy of Achillea wilhelmsii and Salvia officinalis L. extracts

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی باغبانی، گرایش گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

2 استادیار ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر ، دانشگاه تبریز ، اهر ، ایران.

3 استادیار ، گروه مرتع و آبخیزداری ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه ارومیه ، ارومیه ، ایران.

4 استادیار گروه جنگلداری و گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، اهر، ایران;

چکیده

آللوپاتی از جمله روش‌های ارتباطات بین گونه‌ای در جوامع گیاهی است که مطالعه درخصوص آن می‌تواند به شناخت اثرات متقابل گیاهان کمک ‏کند. براین‌ اساس، این پژوهش به منظور بررسی اثر آللوپاتی، خواص آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی غلظت‌های مختلف عصاره مریم‌گلی و ‏بومادران بر خصوصیات جوانه‌زنی دو گونه اسپرس و یونجه در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 5 تکرار در سال 1397 اجرا گردید. پارامترهای اندازه-‏گیری‌شده شامل درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه، میانگین زمان جوانه‌زنی، ضریب آلومتری، شاخص بنیه‌بذر و وزن تر و ‏خشک گیاهچه بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس یک طرفه نشان داد که غلظت‌های مختلف عصاره‌های ذکر شده، اثر بازدارندگی معنی‌داری روی ‏پارامترهای جوانه‌زنی اسپرس و یونجه دارند. همچنین نتایج شاخص مقایسه میانگین نشان داد که افزایش غلظت عصاره‌ها موجب کاهش معنی‌داری ‏پارامترهای موردمطالعه گردید، به طوری که بیشترین درصد کاهش، در بالاترین غلظت عصاره آبی مشاهده شد که‎ ‎این‎ ‎امر می‌تواند‎ ‎به‎ ‎علت‎ ‎افزایش مواد‎ ‎آللوپاتی‎ ‎و‎ ‎به‎ ‎تبع‎ ‎آن افزایش‎ ‎سمیت‎ ‎روی‎ ‎صفات‎ ‎باشد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که بومادران دارای خواص آنتی‌‌اکسیدانی بالاتری نسبت به مریم‌گلی ‏می‌باشد. همچنین فنول و فلاونوئید بومادران کمتر از مریم‌گلی می‌باشد.‏

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of antioxidant properties of phenol, flavonoid and allopathy of ‎Achillea wilhelmsii and Salvia officinalis L. extracts

نویسندگان [English]

  • mina amani 1
  • esmaeil Sheidai Karkaj 3
  • Mohsen Sabzi- Nojadeh 4
1 Master student, Horticultural Science and Engineering, Orientation of Medicinal Plants, Faculty of ‎Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran.‎
3 Assistant professor, Department of Range and Watershed Management, Faculty of Agriculture and ‎Natural Resources, Urmia University, Urmia, Iran.‎
4 Assistant professor,;Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, Ahar, Iran.
چکیده [English]

Allelopathy is one of the methods of interspecific communication in plant communities, the study ‎of which can help to understand the interactions of plants. Therefore, this study was conducted ‎to investigate the effect of allelopathy, antioxidant properties, phenolic and flavonoid ‎compounds of different concentrations of Achillea wilhelmsii‏ ‏and Salvia officinalis L. ‎extract on ‎the germination characteristics of two species of Onobrychis viciifolia and Medicago sativa ‎in a ‎completely randomized design with 9 treatments, and 5 repetitions were performed in 2018. ‎Measured parameters included percentage and germination rate, root length, stem and seedling ‎length, mean germination time, allometric coefficient, seed vigor index and seedling fresh and ‎dry weight. The results of one-way analysis of variance showed that different concentrations of ‎the mentioned extracts had a significant inhibitory effect on germination parameters of ‎O.viciifolia and M.sativa. Also, the results of the mean comparison index showed that increasing ‎the concentration of extracts significantly reduced the studied parameters, so that the highest ‎percentage of decrease was observed in the highest concentration of aqueous extract, which can ‎be the reason is the increase in allelopathic substances and consequently the increase in toxicity ‎on the traits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Achillea wilhelmsii
  • Allelopathy
  • antioxidant properties
  • Germination.‎